Frekvencije radio uređaja - opis rada od 2-1000 Mhz

 • 12 replies
 • 1559 views
*

Offline Lakeman

 • ****
 • 888
 • 0
 • Spol: Muški
Frekvencije radio uređaja - opis rada od 2-1000 Mhz
« u: 11 Studeni , 2016, 17:16 »
Tekst preuzet sa bloga: CB RK Marsonija (Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi) pod Creative Commons licencom: Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Frekvencije radio uređaja - opis rada od 2-1000 Mhz
Osim za radio astronomiju radio uređaj može poslužiti ponekad i za razonodu. U ovom članku opisati ćemo što se sve može uhvatiti komunikacijskim radio prijemnikom ili scannerom. Članak je namijenjen prije svega onima koji su odlučili kupiti uređaj za radio astronomiju, a sada ih zanima što se još može čuti s tim uređajem. Ovaj tekst im također može pomoći prilikom nabave uređaja jer odmah mogu vidjeti dali njihov uređaj koji će kupiti podržava neke od navedenenih frekvencija u ovom tekstu koje im se čine zanimljivima. Slijedi kratki opis radijskog spektra od 2 do 1000 MHz, no prije toga moramo se upoznati sa zakonom.
 
Zakon o telekomunikacijama - članak 93 - tajnost radijskih poruka

(1) Vlasniku, odnosno korisniku radijske postaje zabranjeno je:

1.neovlašteno doznati, upotrebljavati, objaviti ili proslijediti drugima sadržaj radijske poruke koja nije namijenjena javnosti,
2.prenositi u nekodiranom obliku radijske poruke koje imaju obilježja tajnosti,
3.prenositi lažne i pogrješne signale i priopćenja, osobito ako se odnose na opasnost, hitnost, sigurnost ili identifikaciju,
4.prenositi signale i priopćenja koja se ne odnose na njegovu djelatnost,
5.primati signale i priopćenja koja nisu namijenjena njemu i nisu za opći prijam.
(2) Povredom tajnosti radijske poruke ili priopćenja iz stavka 1. ovoga članka ne smatra se prijam poruke, signala ili priopćenja u obliku radijske smetnje, uz uvjet da se Agencija bez odgode izvijesti o takvom prijamu pisanim putem, u svrhu utvrđivanja smetnje.
 

Najbitnija točka u njemu koju obavezno morate zapamtiti jest točka pod brojem jedan, i to dio koji glasi: ''...objaviti ili proslijediti drugima sadržaj radijske poruke...''. Pritom se naravno misli na pohranjivanje (snimanje) radijskih poruka. Možemo također vidjeti da nam točka 5. zabranjuje prijem emisija koje nisu namijenjene nama. Iz ovoga je sasvim jasno da je prekršaj slušati frekvenciju od primjerice policije ili vojske i svakako ćete snositi neke sankcije ukoliko budete uhvaćeni da to činite. No taj prekršaj je sitnica u odnosu na prekršaj koji činite snimanjem ili bilo kakvim bilježenjem tih emisija! Za takav prekršaj može se dobiti zatvorska kazna bez ikakvih problema, kao i optuža za špijunažu i tko zna što. Stoga čak i ako slušate, ništa ne snimajte! Odnosno, kako poznato nepisano pravilo kaže: ''Slušaj što god hoćeš i koliko god hoćeš i dokle god šutiš o tome i nikome ne prosljeđuješ ono što slušaš dotle ti se ništa neće desiti.''.

Spomenimo i ostale točke Zakona. Točka broj 2 je nebitna, jer se vjerojatno odnosi na državne službe, pa ju nećemo komentirati. Točka broj 3 odnosi se na odašiljanje lažnih signala. Ostaje pomalo nejasno kakve to veze ima sa tajnošću radijskih poruka. Eventualno logičko objašnjenje jest da je u pitanju prijepis nekog prastarog zakona te nestručnost osobe koja je ubacila ovaj podstavak. Točka broj 4 je jasna i jednostavna, no u često slučajeva zna se desiti da je se mnogi ne pridržavaju. Koliko mi je poznato, nitko još nije bio sankcioniran zbog ove točke, već se stvar najčešće riješava upozorenjem. Spomenimo da se ni pripadnici državnih službi baš ne pridržavaju ove točke.

Pod (2) je napomenuto da ukoliko primate emisiju u obliku smetnje koju primjerice uzrokuje demodulacija neke jake lokalne postaje, time ne kršite zakon. No dužni ste obavijestiti Agenciju o problemu proboja dotične postaje. Primjerice živite odmah preko puta policijske postaje, a posjedujete uređaj sa lošom selektivnošću. Agencija će tada izvršiti ispitivanje. Ukoliko se pokaže da je sustav odašiljača i antene na policijskoj postaji u skladu sa propisanim normama, to onda znači da je problem u vašem uređaju. Nažalost u zakonu ne piše dali će vam se uređaj oduzeti zbog toga što ima lošu selektivnost, no u svakom slučaju biti ćete prisiljeni ugraditi ili pojasni filter ili ulazni attenuator ili promijeniti lokaciju antene ili pak sve od navedenog, sve dok nadležno tijelo ne utvrdi da na vašem uređaju više nema proboja bliske postaje.

Da se isti zakon može tumačiti na više načina dokazuje i jedna zanimljiva rasprava na usenetu. Navedeni su zanimljivi argumenti za i protiv slušanja naših državnih službi (MUP, HV i sl.). Najzanimljiviji isječci nalaze se ovdje. Svakako pročitati prije ozbiljnijeg bavljenja slušanjem i presretanjem radijskih komunikacija.

 

Opis radijskog spektra od 2 do 1000 MHz

Na području od 2 do 15 MHz ukoliko uređaj posjeduje SSB, možemo čuti mnoštvo poruka koje razmjenjuju razne diplomatske ambasade svijeta (primjerice između Rusije i Kube). Pomorske komunikacije između brodova i kopna. Radio telefone, uređaje koji su zapravo telefoni, ali jedan dio prijenosa informacije vrše radiovalovima, kada nije moguće provesti žice, npr. na brodovima i sl. Tu je i mnoštvo teleksa, RTTY-a, i cijelo brdo digitalnih modulacija od kojih je većinu moguće dekodirati uz pomoć računala. Vojne i povjerljive komunikacije nije moguće dekodirati, jer su kriptirane. Tu je još mnoštvo telefaxova meteoroloških postaja koji su namijenjeni brodovima. Zatim razne poruke namijenjene tajnim agentima, koje se šalju šifrirano brojevima (number stations). Zatim pozicije zrakoplova koje se automatski kodirano šalju kontroli leta. Naravno uz pomoć računala i zvučne kartice to se lako dekodira pa je moguće lociranje zrakoplova preko računalnog programa, pri čemu je moguće doslovno na geografskoj mapi u programu pratiti civilni ili vojni avion kako leti preko primjerice Atlantika, za više informacija pogledajte ovdje. Napomenimo samo početnicima da HF air band nema nikakve veze sa VHF air band-om - frekvencijama na kojima piloti razgovaraju sa kontrolom leta, obzirom da je u pitanju skroz drugo frekvencijsko područje, kao i činjenici da se HF valovi prostiru duž površine Zemlje odbijanjem od ionosfere pa ih se može uhvatiti na velikim udaljenostima dok su VHF valovi samo dometa horizonta jer se ne odbijaju od ionosfere. Više o propagacijama (odbijanju valova od ionosfere) objašnjeno jest u tekstu pod nazivom 'Ispod 100 kHz'.
 
Korisničko sučelje jednog od programa za prijem i dekodiranje digitalnih signala na HF-u

Zapravo područje HF-a (high frequency 3 MHz – 30 MHz) je toliko zanimljivo i bogato da bi trebao jedan cijeli tekst koji bi se samo bavio tom temom. Ono što je bitno istaknuti jest da je za HF potreban prijemnik visoke kvalitete. Ispod 500$ takav se ne može naći. Raspon frekvencija mu je najčešće 100 kHz – 30 MHz uz obavezno posjedovanje SSB modulacije (vidi tekst o modulacijama) i vrhunska selektivnost. Također potreban je izrazito kvalitetan antenski sustav kao i poznavanje osnova teorije elektromagnetizma, propagacija, elektrotehnike i antenskih sustava – kako bismo efektno riješili sve probleme s kojima se redovito susrećemo na HF-u (izrada antena, attenuatora, filtera, antenskih transformatora i sl.) Hvatanje HF-a sa nekakvim ručnim scannerom i pendrek antenom prikopčanom na njega jednostavno zaboravite! Više o presretanju poruka na HF-u možete naći ovdje.

Kada smo već spomenuli ''number stations'' preporučam da skinete audio zapis spy-station-special.mp3 (4.9 MB) koji je emitiran na Hobart Radio International-u. (NAPOMENA: Audio zapis skinite tako da desnom tipkom miša kliknete na gornji link i odaberete Save As). Riječ je o emisiji koja traje oko 50 minuta, a posvečena je nepoznatim i pomalo tajanstvenim porukama koje se odašilju na kratkom valu (među koje spadaju i 'number stations'). Emisija je na engleskom jeziku i ako ga razumijete, svakako ju poslušajte. Ako se već duže bavite slušanjem kratkog vala onda OBAVEZNO poslušajte ovu emisiju! Jest da je zapis velik 4.9 MB, ali unutra je skoro sat vremena materijala. Vjerujte, nebih ga stavljao online da nije tako dobar. Početnicima (na kratkom valu) ne preporučam da ga skidaju.

Što se tiće interaktivnog izmjenjivanja iskustva sa ostalim osobama ili radioamaterima koje se bave sličnom ovakvom djelatnošću (presretanjem radijskih poruka). Instaliravanjem programa mIRC, spojite se na neki zIRC-ov server primjerice deliverance.ca.us.zirc.org i komandom /j #wunclub uđete na kanal wunclub. Tamo bude najčešće preko 30 ljudi (članova je preko stotinu) i mnogi od njih će vam rado pomoči ako trebate neku informaciju. Moram osobno priznati da sam večinu toga vezanog uz presretanje poruka, saznao upravo tamo. A i puno je lakše pitati direktno pitanje, nego tražiti po web-u. Kako izgleda jedna tipična noć na #wunclub kanalu možete vidjeti ovdje.

Na području 3.5 do 3.8 MHz (80 metarsko područje) moguće je čuti mnoštvo radio amatera iz cijelog svijeta. Većina ih komunicira morse kodom (CW) koji se uz pomoć računala može lagano dekodirati ukoliko ne poznajete Morse-ov kod. A moguća je i glasovna komunikacija LSB modulacijom. Zna povremeno biti 'zanimljivih' razgovora na 3.725 MHz sa našim istočnim 'komšijama'. Evo jednog kratkog primjera (mp3 180 kb).

Na području od 26.965 do 27.405 MHz nalazi se Citizen Band ili skraćeno svima znani CB. Najčešća modulacija jest AM, a povremeno zna biti FM (koji je zapravo jedini službeno i dozvoljen). Prije dvadeset godina ovdje je bilo gotovo nemoguće pronaći slobodni kanal i sve je vrvilo ćakulama od zore do mraka. Danas je nažalost obrnuto. U prosjeku zauzeta su dva do tri kanala dnevno. Osim korisnika u svojim kućama, redoviti posjetitelji su kamiondžije koji ćakulaju dok voze ili čekaju u nekoj gužvi na granici. Podsjetimo se, CB je uz PMR jedino područje frekvencija na kojem je dozvoljeno odašiljanje bez posjedovanja amaterske dozvole. Kod kupovine prijemnika ili scannera valja paziti da podržava AM za ovo područje (većina jeftinih scannera nažalost nudi samo FM na ovom području). Popis svih CB kanala nalazi se ovdje. Osim lokalnog CB-a, ponekad tokom dana (idealno nedjeljom ujutro) možemo ćuti i neke udaljene postaje koje najčešće dolaze iz Ukrajine i Rusije. Sloj ionosfere koji omogućava ovako daleke veze na tako visokim frekvencijama postoji samo tokom dana, stoga je to ujedno i uvjet ukoliko vas zanima ovaj CB DX. Evo primjera jednog takvog razgovora.

Od 30 do 35 MHz nalazi se low VHF band, najčešće korišten od strane vojske. Tokom dana zbog propagacija mogući je prijem komunikacija i izvan horizonta. Konkretno iz Hrvatske bez problema se čuju vojne komunikacije u Iraku. Primjeri nekih od frekvencija u Iraku su 30.300, 30.350, 30.475, 33.425, 33.550, 34.600, 35.800 MHz. Sve navedene frekvencije su FM modulacija.

Frekvencije od 36 do 47 MHz obuhvaćaju područje na kojem rade bežični mikrofoni koji se koriste na koncertima. Primjeri frekvencija su: 36.70, 37.10, 37.16, 40.68, 42.89, 44.87, 47.27 MHz FM.

U području od 43 do 50 MHz nalaze se bežični telefoni. Gotovo svako domaćinstvo ima jedan, što garantira neprekidan dnevni program na svih 36 kanala, čiji popis se nalazi ovdje.

Od 88 do 108 MHz imamo komercijalni radijski FM program koji se šalje WFM modulacijom. Ako nekoga zanima povremeno slušanje omiljene radio stanice, neka pripazi da prijemnik ima i Wide FM modulaciju. Radio program se ne može slušati običnom Narrow FM modulacijom.

Frekvencijsko područje od 118 do 138 MHz obuhvaća VHF air band. Ovdje možemo čuti poruke kontrole leta avionima, razgovore pilota oko slijetanja ili polijetanja. Popis frekvencija za područje grada Zagreba nalazi se ovdje. Ako nekoga zanima popis najprometnijih frekvencija za područje grada Zagreba, on se nalazi ovdje, mada i dalje preporučam da za potrebe skaniranja samo koristite onaj prvi popis, jer je manji i jednostavniji. Osim glasovnih poruka postoji i Acars, digitalni sustav koji se može dekodirati računalom, a nosi podatke o tipu aviona i kratke poruke namijenjene kontroli leta. Spomenimo još da helikopteri i avioni hrvatske vojske komuniciraju sa kontrolom leta na ovim frekvencijama. Nažalost konkretne frekvencije vam ne mogu dati.

Na frekvenciji 143.625 MHz FM modulacijom imamo međunarodnu svemirsku postaju ISS koju možemo uhvatiti kada preleti iznad nas. Popis ostalih frekvencija vezanih uz ISS je ovdje, a preporučam nabavu programa Predict kako bi se mogla proračunati vremena kada će ISS biti iznad nas, da ne moramo svako malo na internet gledati gdje je ISS. Program je besplatan, a nudi nam upravo ono što trebamo. Naime većina ostalih programa prikazuje podatke o tome kada će ISS biti vidljiv na nebu, što nama ne znaći puno obzirom da je radio prijemniku svejedno vidi li se ISS okom ili ne, bitno je da je iznad nas. Dakle ostali programi jesu točni, ali ne daju potpuni popis preleta, več samo onaj vidljiv golim okom (kada smo mi u sumraku ili mraku, a satelit je još uvijek obasjan Sunčevom svjetlošću pa je vidljiv). Sa druge strane postoje programi koji prikazuju vremena preleta, ali nisu u stanju generirati listu za ispis (kao primjerice Starry Night). Predict nam nudi generiranje liste u tekst file, onoliko velike koliko god želimo, pa si možemo za slijedeći tjedan isprintati listu i pogledati kada nam najviše odgovara slušati ISS. Jedini nedostatak jest što su vremena u UTC-u pa se čovjek često zabuni. Postoji verzija programa i za Windows i za Linux, s time što je ona za Linux daleko bolja, jer nudi pomoćni program Gsat (vidi sliku dolje) koji ima grafičko sučenje i prikazuje točnu lokaciju ISS-a. Jedina zamjerka jest malo spetljana instalacija oko programa Gsat, no postoji detaljna uputa ovdje. Ono što je jako bitno jest svakih 3-4 tjedna sa Predict-ovog web sitea skidati listu orbitalnih paramtera za satelite, obzirom da orbita ISS-a nije fiksna već se pomalo mijenja. Druga bitna stvar jest sinkornizirati sat od vašeg računala sa međunarodnim servisom točnog vremena, pomoću primjerice programa AtomicClock.
"The More You Know, The Less You Carry"  - Mors Kochanski

*

Offline Lakeman

 • ****
 • 888
 • 0
 • Spol: Muški
Odg: Frekvencije radio uređaja - opis rada od 2-1000 Mhz
« Odgovori #1 u: 11 Studeni , 2016, 17:17 »
Od 144 do 146 MHz nalazi se radio amatersko područje. Među radio amaterima poznatije kao 2m (dvometarsko područje). Ovdje radio amateri razgovaraju kako lokalno tako i preko repetitora. Razmak između svakog kanala jest 25 kHz (npr. Kanal1 = 145.200 MHz, Kanal2 = 145.225 MHz itd.). Zna biti zanimljivih razgovora, ali nažalost i nekulturnih ispada pojedinaca, pogotovo na repetitoru Kozara. Kompletan popis frekvencija sa repetitorima :

2m

Kanal 8      145.200
Kanal 9      145.225
Kanal 10   145.250
Kanal 11   145.275
Kanal 12   145.300
Kanal 13   145.325
Kanal 14   145.350
Kanal 15   145.375
Kanal 16   145.400
Kanal 17   145.425
Kanal 18   145.450
Kanal 19   145.475
Kanal 20   145.500
Kanal 21   145.525
Kanal 22   145.550
Kanal 23   145.575
R0       145.600
R1 (Celavica)   145.620
R2       145.650
R3       145.675
R4       145.700
R5 (Kozara)   145.725
R6 (Sljeme)   145.750
R7 (Velebit)   145.775</b>
Razno 2m

VozSluzba   146.050
Grijanje   165.480
Komunalci   166.030
Elektra      166.325
Elektra      166.425
Elektra      166.500
Komunalci   166.825
Sluzba      166.850
Tramvaj ZET   167.450
Autobusi ZET   167.500
Tram ZET Servis   167.520
Autobusi ZET   167.680
Komunalci Voda   167.700
Autoceste   167.800
Madjari      168.250
Hitna      168.375
Voice      168.380
Slovenci   168.400
Slovenci   168.620
Voice      169.000
Voice      170.730
Voice      170.820
Taxi      171.400
Taxi      171.425
Taxi      171.475
Voice      172.175
Voice      172.250
Sluzba      172.875
Voice      172.885
Voice      173.130

Repetitori (ulaz):
TAXI repetitor   150.075
ZET repetitor   171.955
ZET repetitor   172.025


Sve frekvencije su u MHz, modulacija je FM.
Hrvatske Zeljeznice

1.  444.450
2.  444.475
3.  444.550      Postavnica 1 Zagreb Ranzirni kolodvor
4.  444.775
5.  445.050
6.  445.200      Postavnica 2 Zagreb Ranzirni kolodvor
7.  445.400
8.  445.450
9.  445.575
10. 444.525
11. 444.575
12. 444.600
13. 444.700
14. 444.900
15. 445.125
16. 445.475
17. 444.625
18. 444.800
19. 444.825
20. 444.950
21. 445.250
22. 445.350
23. 444.500
24. 445.000        Pregledaci vagona Gl.Kolodvor Zagreb
25. 445.175        Manevristi Gl.Kolodvor Zagreb(najaktivnije)
26. 445.275
27. 445.325
28. 445.525
29. 444.675        Zagreb Simplex
30. 445.600        Zagreb Simplex

Sve frekvencije su u MHz, modulacija je FM.
PMR

Ch1   446.00625
Ch2   446.01875
Ch3   446.03125
Ch4   446.04375
Ch5   446.05625
Ch6   446.06875
Ch7   446.08125
Ch8   446.09375

Sve frekvencije su u MHz, modulacija je FM.
ISS SVEMIRSKE POSTAJE

Soyuz-TM   121.750
ISS VHF-2 Voice   130.167
ISS VHF-1 Voice   143.625 <- Glavna za govor
Link      143.635
ISS for amateur   145.800

Sve frekvencije su u MHz, modulacija je FM.

ZG:
Zagreb Approach   120.700
Zagreb Ground   121.850
Zagreb Tower   118.300
Zagreb Radar   135.800
Zagreb Radar HR   124.850
Zagreb Radar   128.270
Operativni TL   131.650
Lucko      124.500  <-sportski avioni i sl.

OSTALO:
Beograd      129.225
Beograd      133.450
Beograd      123.775
YU      131.450
Ljubljana   135.270
Ljubljana   124.350
Ljubljana Radar   128.880
Sarajevo   123.550
Budapest   132.055
Budapest   130.575
Budapest   133.200

Sve frekvencije su u MHz, modulacija je AM.

U području od 146 do 156 MHz FM ima nekoliko službi dostave, vozna služba i sl.

Od 156 do 165 MHz FM na području grada Zagreba i okolice nalazi se MUP, tj. prometna policija. U samom gradu Zagrebu nema više prometne policije na tim frekvencijama jer je prešla na digitalni sustav TETRA koji je nemoguće presretati i prisluškivati. Bilo kakva rasprava o prisluškivanju TETRA sustava je sama po sebi gubitak vremena. No spomenimo da je u okolici Zagreba još uvijek prisutan analogni sustav i moguće ga je prisluškivati. Slično je vjerojatno i u drugim hrvatskim gradovima. Bilo kako bilo, imajte na umu da je prisluškivanje frekvencija MUP-a ilegalno i osobno vam ne preporučam da to radite. Osim prometne policije, radio uređaje posjeduje i interventna policija. No, obzirom na djelatnosti kojima se bave, frekventno područje u kojemu se nalazi interventna policija neće biti navedeno u ovom tekstu. Razlog je sasvim jasan: moguća zlouporaba od strane kriminalaca. Isto tako ne preporučam vam da mi šaljete e-mail i tražite popis frekvencija od interventne, jer će svi mailovi biti prosljeđeni MUP-u, pa vi onda njima objašnjavajte za što vam trebaju te frekvencije.

Od 165 do 173 MHz imamo čitav niz službi. Od ZET-a, Elektre, Komunalaca, Taxi-a, Autocesta, pa do Vodovoda i Grijanja. Nekoliko primjera frekvencija može se naći ovdje.

Između 240 i 260 MHz FM nalazi se NATO satelit na kojemu je za vrijeme rata na Kosovu bilo dosta zanimljivih stvari. Danas nema gotovo više ničega osim pirata iz Brazila i Rusije koji zlorabe satelit za vlastite potrebe. Satelitu može svatko pristupiti, a ponaša se kao obični repetitor. Slušanje satelita moguće je samo uz pomoć usmjerene Yagi ili LPDA antene i pojačala. Kao antena može poslužiti obična kombinirana logaritamska TV antena za 70 kuna, a ima može ju se kupiti u svakoj trgovini el. dijelova. Pojačalo od 20 dB se može nabaviti na istom mjestu gdje i antena, cijena je oko 100 kn, a radi se o najobičnijem TV pojačalu koje pojačava sve što se nalazi od 150 do 900 MHz. Što se tiće pozicije satelita ne nebu, preporučam vam program Wxtrack s pomoću kojega ćete dobiti točan smjer i elevaciju antene prema satelitu (unutar programa postoji tzv 'radarski prikaz' gdje vam se lijepo prikaže smjer i elevacija). Iako u ovom frekvencijskom području ima dosta satelita, oni koji vas zanimaju se nalaze na lokaciji 20 west. U programu odaberete jedan od njih, provjerite na mapi da se zaista nalazi na 20W, odite na radarski prikaz i stvar je riješena. Isto tako od pomoći vam može biti ova web stranica koju uređuju dva moja poznanika. Na stranici imate i uputu za izradu antene.

Na frekvenciji 443.850 MHz imamo službu na Sljemenu (skijaška staza).

Između 444 i 445 MHz nalaze se Hrvatske Željeznice. Popis njihovih frekvencija nalazi se ovdje.

Na 446 MHz nalazi se PMR, danas jako popularan. To su oni uređaji koji se prodaju u gotovo svakom većem supermarketu. Izlazna snaga jednog takvog uređaja jest svega 0.5W, što u gradskom području znači da možemo uhvatiti samo one u blizini. Modulacija je FM, no valja paziti da ako kupujemo prijemnik ili scanner kojim želimo uhvatiti PMR, on mora biti u stanju na 446 MHz imati preciznost pomaka od barem 1 kHz. Nažalost mnogi ručni scanneri na tom području imaju korak od 10 kHz što baš ne odgovara rasteru PMR-a. U popisu koji se nalazi ovdje je lista svih 8 kanala PMR-a, tako da će odmah biti jasno u čemu je problem ako nam scanner ima korak od 10 kHz.

Na frekvenciji 454 MHz imamo zimsku službu.

Spomenimo i neke audio kanale televizijskih progama na području Zagreba, ukoliko ikad zatrebaju. HTV1 = 208.76 MHz, HTV2 = 532.76 MHz, RTL = 508.75 MHz, OTV = 788.74 MHz, Nova = 852.75 MHz. Modulacija za sve navedene je WFM.

Od 900 MHz do 1000 MHz, nalazi se područje GSM-a. Prisluškivanje nije moguće, obzirom da se radi o digitalnoj modulaciji, koja je uz sve to još i kriptirana. Detaljna spektralna analiza ovog područja može se vidjeti ovdje zajedno s prikazom područja na kojem mobilni uređaj vrši odašiljanje.

 
Za ozbiljnije slušanje zaboravite ručne scannere i pendrek antene. Nabavite
komunikacijski prijemnik i postavite vanjsku antenu.

Kao što se vidi, čak i ako vam dosadi radio astronomija, postoji još jako puno toga što možete uhvatiti vašim radio prijemnikom. Zapravo možda je bolje prvo slušati navedene stvari, stvoriti iskustvo i znanje i zatim krenuti u ozbiljnije projekte tj. u radio astronomiju.

Ovime završavamo prikaz radijskog spektra do 1 GHz. Postoje i neke komunikacije i sustavi koji se nalaze iznad 1 GHz (mikrovalno područje), no s njima se nećemo ovdje baviti, jer osim mikrovalnog prijemnika, traže i mikrovalnu antenu (tanjur), LNA, vrhunske koaksijalne kablove i dosta znanja. Mikrovalno područje nije toliko jednostavno kao HF/VHF i njime se ne bismo trebali previše baviti dok ne upoznamo niža frekventna područja i steknemo neko teorijsko znanje.

Kada već spominjemo presretanje komunikacija, svakako vam preporučam da pročitate intervju sa bivšim NSA obavještajcem, svakako danas najpoznatije agencije u svijetu po pitanju prisluškivanja. Ono po čemu je zanimljiv ovaj intervju jest da je napravljen davne 1972. godine, kada još nitko živ nije znao za NSA! Zapravo da budemo iskreni, ima i dan danas ljudi koji ne znaju za NSA, a u javnosti se je o ovoj agenciji počelo pričati tek unazad par godina. Upravo ta činjenica starosti ovog intervjua daje dodatnu težinu. Pretpostavljam da si sada postavljate pitanje kako je onda ovaj intervju dospio u javnost, i kako čovjek nije osuđen zbog izdaje. Evo o čemu se radi. Kada je NSA saznala za intervju, članak je već bio vani na cesti. U svom intervjuu bivši obavještajac je iznesao toliko povjerljivih podataka (za ono vrijeme), da bi njegovo uhićenje i suđenje značilo da su ti podaci istiniti! A tada, 1972. godine NSA ipak "nije postojala". Čak niti ruski KGB nije tada znao za NSA! Intervju je na engleskom jeziku, a može ga se pročitati ovdje.

 

Antene

Prvo i osnovno jest da antena mora biti montirana na krovu, odnosno bilo gdje izvan zidova vaše kuće. Druga bitna stvar jest vrsta antene. Kao što je poznato, jedna antena (primjerice dipol) znači jedno frekvencijsko područje šrine svega par MHz. Obzirom da smo nabrojali jako puno frekvencijskih područja, ispada da bi nam trebalo barem 30 antena, svaka za svoju frekvenciju. Zato ćemo morati nabaviti specijalnu široko pojasnu antenu.

Za slušanje radio valova od 100 kHz do 20 MHz, koristi se 20 - 30m žice debljine 2.5 kvadrata spojene na transformator impedancije, najčešće 9:1. Mnogi radio amateri si sami rade takav transformator, no od nedavno na tržištu se je pojavio jedan kojeg gotovo nitko nije uspio nadmašiti po kvaliteti. Riječ je o proizvodu poznate tvrtke RF Systems, a proizvod se zove Magnetic Balun, cijenom oko 50 eura opravdava uložen novac. Osim što vrši automstsko prilagođavanje impedancije, on vrši i galvansko odvajanje antene od kabela, što sa posljedicu ima puno nižu razinu pozadinskog šuma jer se transmisija ne obavlja električkim nego magnetskim putem.


RF Systems MLB MkII
(20m žice, izolator, špaga i transformator impedancije)

Za potrebe slušanja frekvencija od 20 MHz do 1.3 GHz postoji specijalna široko pojasna omni direkcionalna antena koja se zove Discone. Ona se ne može koristiti za radio astronomiju, ali za stvari koje smo naveli na ovoj stranici ona predstavlja vjerovatno najbolji izbor uz LPDA antenu, koja je nešto užeg frekvencijskog raspona, ali zato sa puno večim pojačanjem signala. Uz napomenu da je LPDA usmjerena vrsta antene i da nam je za nju potreban antenski rotor što dodatno poskupljuje sustav. Sa raznim 'teleskop' ili pendrek antenama, nemamo što raditi ako nas ozbiljnije zanimaju stvari koje smo opisali u ovo tekstu, jer svaka takva antena je dizajnirana je samo za jednu frekvenciju. Druga bitna stvar kod kvalitetnog hvatanja signala jest dobar kabel. Do 20 MHz koristi se RG-58, a od 20 MHz koristi se RG-213/U.
 


Discone
 
LPDA
 

Kada već spominjemo discone, napomenimo da se ta antena se nesmije direktno spajati na uređaj jer će ga spaliti. Naime radi se o vrsti antene koja je 'vruća' tj. neovisna o zemlji i koja pri najmanjoj atmosferskoj promjeni (npr. prolaz oblaka iznad kuće) generira visoki napon na izlazu, koji je dovoljno visok da spali vaš uređaj. Zato prije svega morate kupiti spravu koja se zove Lightning Arrestor, u Njemačkoj poznatija kao Blitzshutz. Tvrtka Diamond ih proizvodi i može ih se nabaviti npr. kod firme Wimo, primjerice model CA-23RP. Tek kada nabavite taj lightning arrestor možete prikopčati discone antenu na vaš uređaj. No to i dalje nije 100% zaštita da ga antena neće spaliti, zato je neophodno da kada ne radite da je uređaj odspojen od antene! Ovo je najvažnije pravilo za rad s takvom vrstom antene. Zbog čega je to tako biti će vam jasno kada se prvi oblaci približe vašoj kući i kada iskre poćnu skakati na kabelu od discone antene. Znači pravilo je: odspojiti antenu kada se ne radi. A kad se radi valja pogledati u nebo s vremena na vrijeme. Ako se pojave niski oblaci, antenu valja odspojiti odmah!

 

Preporuka za investiranje novca

Ukoliko vas zaista interesira presretanje komunikacija, moja osobna preporuka jest da se ostavite slušanja raznih hrvatskih državnih službi (tipa MUP, HV i sl.), tj. ostavite kompletnog VHF-a, jer tamo zapravo nema ničega zanimljivog - barem što se tiče područja Hrvatske. Ako želite zaista pametno uložiti vaš novac, kupite što kvalitetniji kratkovalni prijemnik i napravite što kvalitetniji antenski sustav. A ono što je najbitnije jest da vam tamo nitko nema pravo braniti presretanje komunikacija. Jer na kratkom valu zapravo sve dolazi sa područja izvan Republike Hrvatske. To znači da hrvatski organi vlasti nemaju šta tražiti u vašoj kući, pa čak i da javno svima kažete da presrećete međunarodne komunikacije, dešifrirate ih ili obrađujete. Jednom riječju, naša policija vam ne može ništa, jer ne postoji konkretan hrvatski zakon koji bi to sankcionirao.
"The More You Know, The Less You Carry"  - Mors Kochanski

*

Offline Preppy

 • *
 • 3909
 • 19
 • Spol: Muški
 • Osnivač
Odg: Frekvencije radio uređaja - opis rada od 2-1000 Mhz
« Odgovori #2 u: 11 Studeni , 2016, 17:36 »
PMR FREKVENCIJE

PMR-ANALOG 446.0-446.1 MHz

(Stariji vokići koji imaju 8 kanala)

Kanal / Frekvencija [MHz]

1 / 446.00625

2 / 446.01875

3 / 446.03125

4 / 446.04375

5 / 446.05625

6 / 446.06875

7 / 446.08125

8 / 446.09375

« Zadnja izmjena: 11 Studeni , 2016, 21:05 od Preppy »

*

Offline Lakeman

 • ****
 • 888
 • 0
 • Spol: Muški
Odg: Frekvencije radio uređaja - opis rada od 2-1000 Mhz
« Odgovori #3 u: 11 Studeni , 2016, 17:50 »
Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi
Gledam koliko je sve to aktualno, datum objavljivanja je 02.03.2012.

Ima jako puno općih informacija na jednom mjestu, a i frekvencije i opseg se nisu mijenjali. Svejedno prenosimo informacije AS-IS.  :pivo:
"The More You Know, The Less You Carry"  - Mors Kochanski

*

Offline Preppy

 • *
 • 3909
 • 19
 • Spol: Muški
 • Osnivač
Odg: Frekvencije radio uređaja - opis rada od 2-1000 Mhz
« Odgovori #4 u: 11 Studeni , 2016, 21:07 »
PMR DIGITALNE FREKVENCIJE

Kanal    Frekvencija

1   446,00625   
2   446,01875   
3   446,03125   
4   446,04375   
5   446,05625   
6   446,06875   
7   446,08125   
8   446,09375   
9   446,10625   
10   446,11875   
11   446,13125   
12   446,14375   
13   446,15625   
14   446,16875   
15   446,18125   
16   446,19375   

*

Offline Preppy

 • *
 • 3909
 • 19
 • Spol: Muški
 • Osnivač
Odg: Frekvencije radio uređaja - opis rada od 2-1000 Mhz
« Odgovori #5 u: 11 Studeni , 2016, 21:16 »
Zabranjene frekvencije:

443.850 MHz - služba na Sljemenu
444 i 445 MHz -  HŽ
454 MHz - Zimsku služba

(izvor: Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi)

DPMRizvor: Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi

*

Offline Marin

 • ***
 • 160
 • 0
Odg: Frekvencije radio uređaja - opis rada od 2-1000 Mhz
« Odgovori #6 u: 03 Svibanj , 2017, 16:01 »
Na kojim su frekvencijama vatrogasni kanali? I dal se to moze "slusati" ili postoji neko kodiranje?


*

Offline Lakeman

 • ****
 • 888
 • 0
 • Spol: Muški
Odg: Frekvencije radio uređaja - opis rada od 2-1000 Mhz
« Odgovori #7 u: 03 Svibanj , 2017, 16:59 »
Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi
Na kojim su frekvencijama vatrogasni kanali? I dal se to moze "slusati" ili postoji neko kodiranje?

Ako se ne varam danas su i vatrogasci na digitalnim...
Osim toga, mozda ti netko pomogne ako se fino predstavis kao i svi. LP
Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi
"The More You Know, The Less You Carry"  - Mors Kochanski

*

Offline blinddog

 • *
 • 437
 • 14
 • Spol: Muški
 • VKV brico
Odg: Frekvencije radio uređaja - opis rada od 2-1000 Mhz
« Odgovori #8 u: 03 Svibanj , 2017, 19:25 »
Frekvencije iznad 800 Mhz, VoiP prijenos a sustav kodiranja Tetra.
Ukratko, ne može se slušati legalno.
CB 328CT001
BE SMART - GET PREPARED

*

Offline Marin

 • ***
 • 160
 • 0
Odg: Frekvencije radio uređaja - opis rada od 2-1000 Mhz
« Odgovori #9 u: 05 Svibanj , 2017, 15:40 »
Znaci kompletno otisli vatrogasci u Tetru?  :ljut2:

Kao da sto imaju tajiti. U neku ruku to ima prednosti i mane. Mane su da netko dok traje intervencija zauzima kanal, ili daje lazne informacije sto bi donijelo probleme. Isto tako ako kanader djeluje, netko bi mogao avion od 30 mil $ navesti u dalekovod...   Opet u kriznim situacijama nije dobro sto se sa vatrogascima ne moze kontaktirat. Radio amateri ili mnogi drugi koji posjeduju radio prijamnik, a dobro bi doslo u nekim situacijama. Isto tako cuo sam da Tetra ima slabiju pokrivenost i jos neke mane u odnosu na klasicni analogni VHF/UHF sustav.


« Zadnja izmjena: 05 Svibanj , 2017, 15:42 od Marin »

*

Offline blinddog

 • *
 • 437
 • 14
 • Spol: Muški
 • VKV brico
Odg: Frekvencije radio uređaja - opis rada od 2-1000 Mhz
« Odgovori #10 u: 05 Svibanj , 2017, 20:33 »
Znaci kompletno otisli vatrogasci u Tetru?  :ljut2:

Kao da sto imaju tajiti. U neku ruku to ima prednosti i mane. Mane su da netko dok traje intervencija zauzima kanal, ili daje lazne informacije sto bi donijelo probleme.


Vatrogasci su uvezani u sustav veza MUPa. Samim tim je tajnost propisana aktima.
Nemože nitko zauzeti kanal dok traje intervencija jer (teoretski) po jednom kanalu je moguće održati 16 veza. U praksi ovaj broj ovisi o udaljenosti od bazne stanice ali u urbanim sredinama je otprilike točan.
Možeš ih samo ometati jačim signalom ali to se u današnje vrijeme relativno brzo locira i riješi problem (onako na Šeksov način: locirati, identificirati, uhititi, transferirati  :D ).

Opet u kriznim situacijama nije dobro sto se sa vatrogascima ne moze kontaktirat. Radio amateri ili mnogi drugi koji posjeduju radio prijamnik, a dobro bi doslo u nekim situacijama.

Centar za obavješćivanje ti prati dosta frekvencija koje služe baš u tu svrhu pa nije problem na nekoj od SOS frekvencija dobiti COB i oni će kontaktirati ne samo vatrogasce već i Centar 112. Na CB opsebu je to kanal 9 (27.065 MHz). Jednu frekvenciju ti slušaju sve moguće i nemoguće službe a to je kanal 16 VHF (156.800 MHz) na marine bandu. Ako ti treba pomoć na ovoj frekvenciji se javi pa će ti se javiti: služba 112, centar za obavješćivanje, zrakoplovi, plovila, mup, vojska,.....
Prijamnik posjeduješ i ti (običan radio), vjerojatno si mislio na predajnik tj. primopredajnik.

Isto tako cuo sam da Tetra ima slabiju pokrivenost i jos neke mane u odnosu na klasicni analogni VHF/UHF sustav.

Pokrivenost je potpuno ista, nema veze da li je analogni ili digitalni sustav. Kvaliteta veze je u digitalnom obliku bolja, razumnija i omogućava još neke stvari (slanje SMS, maila, slika, datoteka, identifikacija sudionika veze, ...) a kod analognog signala možeš razaznati bolje ako je signal prekriven šumom (i imaš istreniran sluh za slušanje).
Druga stvar je prodornost signala. UHF je bolji u urbanim sredinama od VHF, zbog svojih valnih duljina. Kod VHF i UHF signala ti važi pravilo optičke vidljivosti tj. signal ide dok je optička vidljivost između dva sudionika. VHF i UHF signali prolaze kroz ionosferu u svemir i tu se ne može koristiti odbijanje od ionosfere kao kod HF ili LF frekvencija. Tako je moguće da na HF frekvencijama održiš vezu s nekim na drugoj strani zemljine kugle pri predajnoj snazi od samo par W dok kod VHF ili pogotovo UHF je to nemoguće, teoretski i praktički. Tako ti sve one reklame na PMR uređajima koje nalazimo u trgovačkim centrima gdje piše domet 36 km moguć samo ako između neka prepreka a zbog zakrivljenosti zemljine površine, ako se oba uređaja nalaze recimo na moru, možeš imati max domet od 5-7 km. Zbog zemljine zakrivljenosti.
Usput, postoje downlinkovi za Tetra kodiranje s UHF opsega sve do HF opsega ali ne znam da li su u pogonu. Postoje baš zbog griddown situacija. Znam da su testirani uspješno i da bi trebali u slučaju nestanka struje automatski se uključiti jer u normalnim situacijama dobar dio prometa ide običnim internetskim kanalima (kako veze hitnih službi tako i obične veze nas smrtnika).

A ja se opet raspisao ......
CB 328CT001
BE SMART - GET PREPARED

*

Offline Lakeman

 • ****
 • 888
 • 0
 • Spol: Muški
Odg: Frekvencije radio uređaja - opis rada od 2-1000 Mhz
« Odgovori #11 u: 30 Svibanj , 2017, 12:17 »
sam ti piši... :)
 :pivo:
"The More You Know, The Less You Carry"  - Mors Kochanski

*

Offline blinddog

 • *
 • 437
 • 14
 • Spol: Muški
 • VKV brico
Radio plan 3-3-3
« Odgovori #12 u: 10 Srpanj , 2017, 12:28 »
Ovaj radio plan za komunikaciju u slučaju kriznih stanja (SHTF) je na puno stranih prepper i survivalist internet stranica objavljen pa nije na štetu da bude i ovoj našoj stranici.
Ovo nije ništa službeno već su se pojedinci i grupe iz prepper/suvivalist zajednica dogovorili oko ovog plana.

Radio plan 3-3-3
Osnova je korištenje radio uređaja za komunikaciju svaka 3 sata, u trajanju na 3 minute i na kanalu 3. Kombinacija je lako pamtljiva (3-3-3) i koristi se na svim opsezima (CB, VHF, UHF, PMR446, FREENET DE,...). Korištenjem ovog plana ćemo spasiti baterije svojih uređaja jer nećemo drečati u mikrofon puna tri sata da bi nas netko čuo već samo tri minute i onda s drugom stranom dogovoriti eventualno održavanje veze na nekom drugom opsegu, kanalu i drugo vrijeme.
Kako još uvijek ni u EU nije uspostavljen jedinstveni plan korištenja radio frekventnog spektra tako se u različitim državama koristi različiti opseg za slobodno korištenje bez dozvole. U Njemačkoj je uz PMR446 još i FREENET opseg. Šteta što stvarno nema jedinstvene dodjele opsega od strane država (osim PMR446) jer bi to dovelo do veće prodaje uređaja koji se onda masovnije proizvode pa imaju nižu cijenu,...

Slijedi spisak mreža i frekvencija:

Njemački FREENET
(CHANNEL) FREQUENCY MODE
(FREENET 1) 149.025000 MHz NFM Simplex Family/Prepper
(FREENET 2) 149.037500 MHz NFM Simplex Repeater/Remote
(FREENET 3) 149.050000 MHz NFM Simplex Survivalist/Prepper
(FREENET 4) 149.087500 MHz NFM Simplex
(FREENET 5) 149.100000 MHz NFM Simplex
(FREENET 6) 149.112500 MHz NFM Simplex Repeater/Remote

Švedska i Norveška imaju KDR 444 (SRBR 444):
(CHANNEL) FREQUENCY MODE
(KDR 1) 444.600000 MHz FM Simplex
(KDR 2) 444.650000 MHz FM Simplex
(KDR 3) 444.800000 MHz FM Simplex Survivalist-Prepper
(KDR 4) 444.825000 MHz FM Simplex
(KDR 5) 444.850000 MHz FM Simplex
(KDR 6) 444.875000 MHz FM Simplex
(KDR 7) 444.925000 MHz FM Simplex
(KDR 8) 444.975000 MHz FM Simplex

Švedska, Norveška i Danska imaju još i Jaktradio:
(CHANNEL) FREQUENCY MODE
(JAKSV1) 155.425 MHz FM Simplex Calling Channel
(JAKSV2) 155.475 MHz FM Simplex
(JAKSV3) 155.500 MHz FM Simplex Sweden Survivalist-Prepper
(JAKSV4) 155.525 MHz FM Simplex
(JAKSV5) 156.000 MHz FM Simplex (interoperable with Land Mobile)
(JAKSV6) 155.400 MHz FM Simplex
(JAKSV7) 155.450 MHz FM Simplex

NORWAY Jaktradio
(CHANNEL) FREQUENCY MODE
(JAKNO1) 143.900 MHz FM Simplex Calling Channel
(JAKNO2) 139.400 MHz FM Simplex
(JAKNO3) 143.350 MHz FM Simplex Norway Survivalist-Prepper
(JAKNO4) 138.850 MHz FM Simplex
(JAKNO5) 143.250 MHz FM Simplex
(JAKNO6) 138.750 MHz FM Simplex

DENMARK Jaktradio
(CHANNEL) FREQUENCY MODE
(JAKDK1) 164.3500 MHz FM Simplex Denmark-Survivalist-Prepper
(JAKDK2) 154.6625 MHz FM Simplex Danish Hunting Club
(JAKDK3) 171.0500 MHz FM Simplex 4WD Jeep

Švedi imaju i slobodan opseg na 69 MHz:
(CHANNEL) FREQUENCY MODE
(69SVK1) 69.0125 MHz FM Simplex TX PL=88.5 Hz
(69SVK2) 69.0375 MHz FM Simplex TX PL=88.5 Hz
(69SVK3) 69.0625 MHz FM Simplex TX PL=88.5 Hz  Survivalist-Prepper
(69SVK4) 69.0875 MHz FM Simplex TX PL=88.5 Hz
(69SVK5) 69.1125 MHz FM Simplex TX PL=88.5 Hz
(69SVK6) 69.1375 MHz FM Simplex TX PL=88.5 Hz
(69SVK7) 69.1625 MHz FM Simplex TX PL=88.5 Hz
(69SVK8) 69.1875 MHz FM Simplex TX PL=88.5 Hz  Calling Channel
« Zadnja izmjena: 10 Srpanj , 2017, 12:48 od blinddog »
CB 328CT001
BE SMART - GET PREPARED