Novi Postovi

 Str: 1 [2] 3 4 ... 10
11
Ostalo / Naočari za sunce
« Zadnji post od poljičanin u 07 Lipanj , 2018, 00:07 »
Ljeto je i kalendarski pred vratima, a započelo je još prije mjesec ili više dana.

Jedan od neophodih artikala u ovo doba godine su naočari za sunce.

U moru modernih modela i marki, svako pronađe nešto za sebe. Ali, ako se aktivno baviš sportom, ili nekom drugom grubom fizičkom aktivnošću, skupe ili lomljive naočari nisu izbor.

Za ova naša lutanja po stramputicama i van njih, naročito po primorskim planinama, osobito dobar izbor su taktičke naočari.

Ono što nude su ergonomski dizajn (zatvara čitave oči od upada čestica), kvalitetni materijali, mehanička robusnost, više različitih izmjenjivih stakala za različite namjene, robusne trake za držanje kada nisu na glavi.

Jedan mali pregled poznatijih tvrtki:


Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili PrijaviNeregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili PrijaviNeregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili PrijaviNeregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi
12
Radioamaterstvo, CB i PMR / Odg: CB CHAT tema
« Zadnji post od Preppy u 06 Lipanj , 2018, 09:54 »
Super, prebacit cu to i u knjiznicu. Al moram Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi pitati, on zna Slovenski. Ja sam si sa Slovenskim na vi.
13
Radioamaterstvo, CB i PMR / Odg: SOTA - summits on the air
« Zadnji post od 9alpha u 05 Lipanj , 2018, 22:35 »
Kod nas tu na Učki rade stalno s baofengom spojenom na vanjsku antenu...
14
Radioamaterstvo, CB i PMR / Odg: CB CHAT tema
« Zadnji post od poljičanin u 05 Lipanj , 2018, 22:22 »
Ne mogu pronaći gdje smo pisali o literaturi za RA, pa evo ovdje:

Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi
15
Radioamaterstvo, CB i PMR / SOTA - summits on the air
« Zadnji post od Preppy u 05 Lipanj , 2018, 10:28 »
Zanimljiva aktivnost u radioamaterstvu koja je direktno povezana outdoorom i planinarenjem te kampiranjem. Radi se o SOTA - aktiviranje registriranih vrhova i planina.
Radioamater koji želi aktivirati na vrh tu aktivaciju najavi. Aktivacija u tom smislu je biti u eteru u odredeđno vrijeme na određenim frekvencijama i primati pozive tzv. lovaca, koji pokušavaju stupiti sa njim u kontakt. Nakon aktivacije se dobivaju bodovi.

Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi

Kako vidimo ima dosta vrhova oko nas u sjevero-zapadnoj Hrvatskoj. Ovi brojevi pokazuju koliko se puta aktivirao vrh, dakle koliko je puta radio amater išao do vrha i bio u eteru.

Trenutno se učitavam u tu tematiku i kako to sve funkcionira jer je to zaista super motivator za izlete, kampiranja i još se k tome može kombinirati sa radioamaterstvom!
Aktivacije vrhova se većinom čine na VHF bandu, znači sa ručnim uređajima tipa Baofeng. Ali za veći domet idu na SSB a to Baofeng nemože jer je nažalost samo FM. Ali svejedno, vrijedno pogledati i učitati se malo.

Ima na hamradio.hr forumu jedna tema gdje se najavljuju aktivatori, pa možda tko može ulovit kojeg aktivatora :)

Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi

Više informacija na Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi
a karta na Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi
16
Jučer isprobao opet ovu antenu i uspio obaviti razgovor sa Grčkom. Oko 900km sa 5 Watta  :D


17
Radioamaterstvo, CB i PMR / Odg: BAOFENG
« Zadnji post od Preppy u 04 Lipanj , 2018, 10:01 »
Baofengi su svi super jer su jeftini a rade vrlo dobro a nude velik broj funkcija. Jedina mana im je squelch, jako je tolerantan. Ja imam squelch na 1 i svejedno nekad ne cujem prijenose, tek kad ga rucno otvorim do kraja. Osjetljivost mu je za K****.
Ali kada usporedim kvalitetu prijenosa svojeg yaesu na vhf i Baofenga na repetitor, razlika je minimalna. Ali u cijeni je velika. Tak da ne vidim razloga zasto ne kupiti Baofenga, a i ne vidim razloga zasto bi neko dao 500$ za rucni uredaj VHF/UHF.
I ovaj UVB2 il kak se zove, ja mislim da je to sve jedno te isti hardver, samo kuciste drugo.
18
Radioamaterstvo, CB i PMR / Odg: BAOFENG
« Zadnji post od blinddog u 03 Lipanj , 2018, 18:54 »
Nemam apsolutno ništa protiv ovih kineskih stanica. Naprotiv, mislim da će niskom cijenom mnogima otvoriti svijet radioamaterizma. Za razliku od prijašnjih vremena kad si morao izdvojiti poveću svotu dinara, maraka, dolara,... za neki uređaj koji je ispravan i radi. I onda kad vidiš da HAM nije za tebe (nemaš love, vremena, volje) muku mučiš da prodaš opremu i ako vratiš 30% investicije sretan si. I što je najgore, ni slučajno ne smiješ reći obitelji koliko si ispušio na opremi jer onda tek slijedi ribanje.
Danas za stotinu dolaresa već kreneš u HAM svijet i vidiš da li te privlači i odgovarali ti taj hobi. Uložio si sto dolara i izgubio ih nakon što vidiš da to nije za tebe. Cijena boljeg ručka za ženin rođendan. Ili njezinog parfema.  :D

A u slučaju SHTF ako izgubiš opremu, ukradu je ili u slučaju EMP bude uništena, ne grizeš se previše jer si vremenom nabavio isto to za baš ove slučajeve.

Znači, Baofeng, Pofung, BTech - otvaranje novog svijeta i privlačenje ljudi u radioamaterizam.

Bitno je naučiti osnovne pojmove, naučiti koristiti opremu i po mogućnosti položiti radioamaterski ispit da sve legaliziraš.
Vidi Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi , prvo počeo s CB stanicom i zajebavao se s njom. odna s Baofengom i za godinu-dvije ima HAM ispit, pozivni znak i kralja QRP stanica iz velike trojke proizvođača, Yaesu FT-817! Bonbončić od uređaja!
Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi čestitke! Kao i ostalima novopečenim radio amaterima!
19
Radioamaterstvo, CB i PMR / Odg: BAOFENG
« Zadnji post od 9alpha u 03 Lipanj , 2018, 16:32 »
Ja ga baš naručio prije par dana zbog toga jer ima 8W.
20
Radioamaterstvo, CB i PMR / Odg: BAOFENG
« Zadnji post od blinddog u 03 Lipanj , 2018, 10:16 »
Samo jedan sam imao u rukama i ubacivao u njega kanale.
Po mom mišljenu klasika; baofeng generički, možda malo (ali samo malo) mehanički bolji. I ne odgovaraju antenski adapteri i baterije od ostale baofeng braće.
Poznanik ga ima i njegovo iskustvo: Tobože waterproof no samo je splashproof. Pri šetnji ispao iz cargo džepa iz hlača u baricu vode i ispustio dušu. Voda pronašla put uz antenski konektor i napravila kratki spoj, ispraznila bateriju. Nakon punjenja baterije opet isto. Nakon toga rastavljen i oćišćen i probuđen iz kome.
 Str: 1 [2] 3 4 ... 10