Novi Postovi

 Str: [1] 2 3 ... 10
1
Radioamaterstvo, CB i PMR / Odg: Digitalni modovi
« Zadnji post od Preppy u Danas u 08:15 »
Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi
Daj mi pojasni ,koji faksimil i vremensku prognozu. Nije mi baš jasno..
Npr: Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi

Via Tapatalk

2
Radioamaterstvo, CB i PMR / Odg: Digitalni modovi
« Zadnji post od Frosty u 14 Prosinac , 2018, 23:08 »
Daj mi pojasni ,koji faksimil i vremensku prognozu. Nije mi baš jasno..
3
Radioamaterstvo, CB i PMR / Odg: Digitalni modovi
« Zadnji post od Preppy u 14 Prosinac , 2018, 13:57 »
Vidim da je prednost u digi modovima automatizam, dakle ne moras biti prisutan da se odvijaju neke komunikacije, a dobivene informacije se ne izgube. Kada si popravim ovaj QRP tuner 40-10m , mislim da cu onda malo se poigrati s tim kad odlucim koji mod da uzmem  :jao:

Jel netko probao dobivat faksimil ili ovaj faks za vremensku prognozu?
4
Radioamaterstvo, CB i PMR / Odg: Digitalni modovi
« Zadnji post od Frosty u 13 Prosinac , 2018, 22:31 »
Pa da. digi se koristi kao što sam rekao između baza. Vidi grupe ARES, MARS u USA, pa i SRVKS, RMZO kod nas. Stacioniran si u nekoj poljskoj bolnici, skladištu i sl. Nebuš baš nosil komp sa sobom i hodal okolo po ruševinama.Ak hodaš, hodaš s Baofengom i to je to. Možeš doduše imat ga spojenog na mob. Isprobao i to...i digi prijenos i APRS. Sve šljaka. U Flmsg softwareu imaš hrpu templatea kaj se tiče poruka radiograma, za logistiku, za hitnu pomoć itd. Email na KV ide sa Winlink 2000. Navodno su se s njim spasili i neki ribari kad su potonuli. Sve poruke naravno da su isključivo tekst. Na PSK31 recimo tekst ide brzinom malo bržeg tipkanja. Na PSK63 već ide dost brzo preko ekrana. Ali kao što pišeš nije digimod za slat slike cica. Ima svoje prednosti i mane ali se preferira u SHTF situaciji.
Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi
 Predloši Flmsg             Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi
5
Radioamaterstvo, CB i PMR / Odg: Digitalni modovi
« Zadnji post od worbrc u 13 Prosinac , 2018, 20:25 »
Drago mi je da i tu ima radioamatera :). Da li su digitalni modovi dobri za shtf? Moje mišljenje. Ovisi. Ovisi što misliš raditi kad se to desi. Desi se recimo potres. Hoćeš li sa stanicom i laptopom ići u ruševinu? Nećeš. Ići ćeš sa malom ručnom stanicom. I javit ćeš se nekom u centar koji onda može prenjeti tu informaciju dalje. E, tu bi se već mogao upotrijebiti neki digitalni mod. Ili recimo, odeš u planinu i htio bi pročitati mail. Može preko kratkog vala. Ali pazi na veličinu. Brzina na kv nije megabitna. 1 kilobit maksimalno recimo. Tako da bi slika koju ti cura šalje da je vidiš u novom grudnjaku dolazila pola dana :). Znaći samo tekst. Ako se sjećate, nekad nije bilo rutera, mrežnih kartica, wifi. Bili su modemi prikopčani na telefonsku liniju. E, pa, brzina na kv je manja od tih modema. Upotrebljivo, jako upotrebljivo ali samo za čisti tekst. Slike, glazba, zaboravi.
neznam, ne zanimaju me digitalni modovi ali siguran sam da se nemora stanica spojiti samo na laptop. Siguran sam da se može naći i app za android, znači neki smarthphone. Pa je veličina i potrošnja struje manja nego za laptop. Ali već ste riješili punjenje baterija ako na odlazak u prirodu nosite stanicu i mobitel
6
Radioamaterstvo, CB i PMR / Odg: Digitalni modovi
« Zadnji post od Frosty u 13 Prosinac , 2018, 16:37 »
Da, digimodovi su i za mene kompliciraniji način komunikacije od fonije. Moraš voditi brigu o puno više faktora o kojima ovisi uspješna komunikacija( odabrat određeni digimod, podesit ga da radi u optimalnim granicama, znat tipkat brzo, ili spretno koristit makroe itd), te više hardwarea( TNC ili nekakvi interfejs, spojni kablovi, računalo itd, i svaki dodatni komad unosi mogućnost da se pokvari). Ali isto tak za mene digimodovi imaju prednost pred fonijom u nekakvim SHTF situacijama ako se radi o organiziranim komunikacijama, ne toliko za osobnu komunikaciju. Ta se prednost sastoji u nedvosmislenosti i točnosti poruka. Uvije imaš hrpu kojekakvih ljudi u lancu komunikacije koji različito ili krivo shvaćaju poruke tzv pokvareni telefon. U digimodu ako se upotrebljava na ispravan način i koriste se iste forme i procedure u komunikaciji onda nema greške u interpretaciji  tekstova, lista, popisa i slično. npr, evo sad improviziram "Trebam 10 deka", nakon četvrtog releja fonijom to može bit "Trebam 10 peka" ili ko zna kaj je frajer shvatil..Izvornu poruku poslal je Mario a na kraju je poruku poslal nekakav Marijo ili Marija itd...Isto tak sve transmisije su u potpunosti logirane i sa time stampom itd. Eto.. moj mali osvrt na temu
7
Radioamaterstvo, CB i PMR / Odg: Digitalni modovi
« Zadnji post od Preppy u 13 Prosinac , 2018, 08:30 »
Hvala na djeljenju informacija i iskustva. A svi bi htjeli isprobati Oliviju  :D
Meni je još znanstvena fantastika činjenica koliko modova raznih ima. Kod SSB-a upališ mikrofon i deri. A kod digi modova sad moraš tražit koji mod da uzmeš i pitanje jel onaj koga želiš dobit ima isti mod.
8
Radioamaterstvo, CB i PMR / Odg: Digitalni modovi
« Zadnji post od Frosty u 13 Prosinac , 2018, 01:35 »
Imam par veza PSK31 i par PSK63...Na notebooku imam Fldigi i do uređaja ide čista žica bez ikakvih interfejsa ili TNC-ova. Poštekam u komp jack za slušalice i drugi za mikrofon malo podesim glasnoću tj razine tak da ne overloadam prijem ili predaju, gledam na waterfallu kak to izgleda i kad sam zadovoljan, vozi...U ft897 je uštekano u DATA jack. Imam uključen VOX u stanici za predaju i radi bez problema. Malo sam bil u početku bil u nedoumici kak bu to radilo samo sa golom žicom (jedan kolega(autoritet i veteran) :fucka: mi je rekao da to tak nemre delat, bez interfejsa, ali odradili smo vezu i razuvjerio sam ga)..tak da ja za sada zadovoljan.
Malo mi je problem prepoznat na uho digimodove, opće ne kužim sa kojim rade. Doduše zna se na kojim frekvama se radi sa kojim, ali ak mi je nekaj nepoznato onda napikavam modove po redu ne bi li pogodio koji je. Uglavnom bez uspjeha :D. Fldigi nema FT8 ni JT65 i slično, a to su modovi na koje su sad svi nahrupili, a meni su izuzetno glupi pa mi ni ne fali. Sad već kužim kad vidim na waterfallu PSK ili RTTY, ali ostali me muče. Začudilo me je sa kak malom snagom se može bez problema radit...40m 5W sa Italijom. Nisam neki ekspert, ali eto, išao sam malo se igrat i isprobavat iz znatiželje.

Još mi je želja isprobat Oliviu ali nekak je rijetko čujem...
 :D Ovo gore zvučii malo weird za neupućene
9
Radioamaterstvo, CB i PMR / Digitalni modovi
« Zadnji post od Preppy u 12 Prosinac , 2018, 10:15 »
Iako nisam fan digitalnih modova, vidim da ima jako puno prednosti i specificnih vrsti namjene. Buduci da sam kupio ovaj wolfilink za svoj 817 za WSPR beacon testiranje, razmisljam da kupim ovu droidPSK aplikaciju na google play trgovini i da se malo bacim u digitalne modove. Prvenstveno me zanimaju mreze za krizne situacije (vidio na kanalu od OH8stn) i primanje faksa vremenskih prognoza (kao nauticari).
Jeli ima tko iskustva u tome da malo podjeli?
10
Bushcraft vještine / Odg: Preživljavanje pionira u divljem zapadu
« Zadnji post od Antun u 11 Prosinac , 2018, 11:41 »
Aha... :zauho:
 Str: [1] 2 3 ... 10